7 hardlooptips voor de Hoogeveense Cascaderun – deel 1

7 hardlooptips voor de Hoogeveense Cascaderun – deel 1

Over 9 weken is de 14e editie van de Hoogeveense Cascaderun! We hopen dat jij je al hebt ingeschreven (niet? Klik dan hier) en bent begonnen met trainen. In deze blog delen we een aantal hardlooptips die jou kunnen helpen tijdens je voorbereidingen. Dit is deel 1 van deze blog, deel 2 lees je hier!

 1. Zorg dat je tijdens het hardlopen nog kunt praten. Indien dit niet het geval is, kun je beter een rustiger tempo aanhouden.
  Hardlooptrainingen hoeven niet altijd op volle snelheid. Door langzamer te lopen verklein je de kans op blessures, en kan je je meer concentreren op een correcte loophouding.
 2. Draag geen katoenen hardloopkleding. Zorg voor hardloopkleding met ademend materiaal dat de transpiratie afvoert.
  Katoenen kleding voert vocht niet snel af en wordt zwaarder door zweet en gaat schuren, wat erg onaangenaam kan zijn tijdens het lopen. Doe jezelf een plezier, en kies voor hardloopkleding van lichter materiaal met goede ventilatie!
 3. Zoek perfect passende trainingsschoenen. Het is verstandig om je daarbij te laten helpen door een deskundige, bijvoorbeeld in een hardloopspeciaalzaak.
  Goede hardloopschoenen zijn misschien niet goedkoop, maar je hebt er wel ruim 800 km plezier van! Ze zijn het waard doordat ze het lopen gemakkelijker maken en de kans op blessures verkleinen. Loop niet te lang door op dezelfde paar schoenen omdat op een gegeven moment de demping er uit is.
 4. Het is niet vreselijk belangrijk hoe snel je loopt, hoe vaak je loopt en hoe ver je loopt. Het gaat erom dát je loopt!
  Voelt het soms alsof je niet snel genoeg loopt, niet vaak genoeg loopt of niet ver genoeg loopt? Je loopt in ieder geval! Stel niet te hoge eisen aan jezelf, en blijf realistische doelen stellen.
 5. Neem niet te grote stappen tijdens het hardlopen, en probeer in een rechte, gebalanceerde houding te lopen.
  Let erop dat je je benen niet te ver uitstrekt. Op deze manier raak je minder uitgeput, en verlaag je de kans op blessures.
 6. Last van stress en vermoeidheid? Ga hardlopen en het verdwijnt (hopelijk) als sneeuw voor de zon!
  In tijden van stress kan een rondje hardlopen je helpen weer op te laden. Een frisse neus halen en even je gedachten verzetten kan ervoor zorgen dat je er weer tegenaan kunt!
 7. Denk niet in kilometers, maar in minuten.
  Een veelgemaakte fout die beginnende hardlopers maken is dat ze denken aan het vergroten van de hardloopafstand. Veel verstandiger is denken aan het langzaam verhogen van de hardlooptijd. Dit verkleint de kans op blessures.

We wensen je heel veel succes met trainen, en hopen je op zondag 12 juni aan de start te zien!