Cascaderun 10 mijl wint aan populariteit

Cascaderun 10 mijl wint aan populariteit

Tijdens de 1e Hoogeveense Cascaderun in 2007 waren de afstanden wel redelijk anders dan men tot dan toe gewend was. Namelijk de 5 mijl (8.05 km) en de 10 mijl (16.1 km), deze afstanden zijn er trouwens nog steeds.

Door Jan Verschuur

De 5 mijl was gelijk een schot in de roos, en is ook meer een “allemans” afstand. De 5 mijl kun je door relatief weinig trainingsarbeid volbrengen. Daarom is deze afstand vanaf dag 1 zeer populair. De 10 mijl daarentegen is een hele andere afstand. De 10 mijl was in die beginperiode (2007/2008) meer een afstand voor de “echte” hardlopers. De zogenaamde kilometervreters, die week in week uit tientallen kilometers per week trainen.

Testlopen
De Run2day testlopen bestonden in die beginjaren ook alleen maar uit de 5 mijl afstand. In 2008 werd er heel voorzichtig geprobeerd om de 10 mijl wat meer bij de gewone lopers bekend te maken. Er werd een eigen 10 mijl parcours uitgezet van 1 grote ronde die ook door het buitengebied van Hoogeveen gaat, het 1e jaar bestond namelijk het 10 mijl parcours uit twee rondjes van 5 mijl. Nog wat jaren later werd de 10 mijl ook toegevoegd aan de testlopen, maar nog steeds bestond het beeld dat hier alleen de gevorderde lopers aan mee kunnen doen.

Dames
Dat dit beeld allang niet meer klopt bewijzen de 3 dames Cornelia Benjamins (7x Cascaderun 5 mijl), Alma Benjamins (7x Cascaderun 5 mijl) en Mirjam Doldersum-Prins (3x Cascaderun 5 mijl). Deze dames hebben zich alle drie ingeschreven voor de 11e Hoogeveense Cascaderun op zondag 9 april 2017 en dan wel voor de 10 mijl. Op zich niet bijzonder dat ze zich hebben ingeschreven, maar wel dat ze zich hebben ingeschreven voor de 10 mijl. Want dat is toch best wel een hele stap. Dat blijkt ook wel uit het aantal trainingen per week, de dames trainen nu gemiddeld 3 a 4 keer per week. 1 Keer een gezamenlijke intervaltraining bij de loopgroep Running4you van Hilda Mulder. En de rest van de trainingen proberen ze ook zoveel mogelijk gezamenlijk te doen.


Cornelia Benjamins, Alma Benjamins en Mirjam Doldersum-Prins

Nadat ze vorig jaar november met z’n drieën de 7 Heuvelenloop in Nijmegen (15km) hadden gelopen, hebben ze het besluit genomen om te gaan trainen voor de 10 mijl. Op de vraag wat maakt de 10 mijl van de Hoogeveense Cascaderun nu zo’n leuke afstand? Gaven de dames alle drie eigenlijk hetzelfde antwoord. En dat is toch wel de route op zich, die een heel stuk buiten Hoogeveen gaat, langs het kanaal en door een stuk bos.

Halve marathon
Cornelia, Alma en Mirjam vertegenwoordigen een hele groep “gewone” deelnemers die naast hun drukke werkzaamheden zoals werk en huishouden, toch de tijd en het plezier vinden in het lopen van de wat langere afstanden. En daarom zijn er steeds meer mensen die de uitdaging aan gaan om toch minimaal 1 keer de 10 mijl te gaan lopen. Wanneer de dames slagen in hun opzet op 9 april, dan zitten ze te denken om toch ook nog een keer een halve marathon te gaan lopen.