‘Cascaderun is het sportiefste carnaval van het Noorden’

‘Cascaderun is het sportiefste carnaval van het Noorden’

De Hoogeveense Cascaderun is meer dan een hardloopwedstrijd. Het is een totaal evenement met hardlopen, muziek en veel publiek langs het parcours en het Afterpartyfeest na het lopen. ‘Het is sportiefste en het gezelligste carnaval van het Noorden,’ zegt de evenementen-coördinator van de Cascaderun Hermi Hurkmans. En de 54-jarige kapper uit Hoogeveen kan het weten; hij heeft Brabantse roots.

Hurkmans wordt binnen de Cascaderun ook wel de Minister van Feest genoemd. Niet voor niets. Sinds de derde editie neemt hij samen met zijn evenemententeam het randgebeuren voor zijn rekening en dat is onder zijn leiding uitgegroeid tot het grootste feest in Hoogeveen. Sinds drie jaar is hij bestuurslid. Begon hij met vijf of zes bandjes langs het parcours, nu spelen er twintig en staan er nog verschillende op de reservelijst. En ook de afterparty na de run is inmiddels uitgerold tot een groot professioneel feestevenement. Op twee feestpleinen zijn er optredens waar de lopers en bezoekers zicht prima kunnen vermaken.


De Hoogeveense Brabander Hermi Hurkmans

Optreden
‘Na het fantastische jubileumjaar vorig jaar waar we met een heel voldaan gevoel op terug kijken. Hebben we nu weer een normale editie,’ zegt Hermi. ‘We hebben voor dit jaar vooral gekeken waar we de kwaliteit konden verbeteren. Feestplein 1 (hoek Hoofdstraat/Kerkstraat) voldoet goed ook met de juiste muziek samenstelling. Dus blijft zoals het is. Feestplein 2 (Van Echtenplein-Postkantoor) is opnieuw ingericht en daar speelt dit jaar de 11-koppige Rotterdamse formatie Hermes House Band. De hele uitstraling van Feestplein 2 is groter en professioneler.’

10 Mijl
‘Nieuw dit jaar is ook de muziek langs het parcours van de 10 Mijl. In samenwerking met ons goede doel voor dit jaar Upper Dolpo in Zuidwolde spelen er drie muziekgroepen op het stuk van de 10mijl route’ En wat Hurkmans en zijn team ook belangrijk vinden is de straatversiering rondom het parcours.( Vlaggetjes ,ballonen en de grote Cascaderun vlaggen ect). ‘Dat creëert een feestelijke sfeer, zowel voor de bewoners als de lopers. Daarom is dit project verder geactualiseerd. Zoals in de Erflanden,Biesbosch locatie,s in de 10 mijl + Giga G Cascaderun. Dus al met al is er voor alle hardlopende deelnemers op 9 april weer veel afleiding en vertier Zowel in de 5-10 en de Giga G Cascaderun route.

New York
De Minister van Feest rent zelf niet tijdens de Cascaderun, maar trekt wel twee keer per week zijn hardloopschoenen aan en is haas bij de testlopen. Daarbij probeert hij ook nog elk jaar een keer mee te doen aan een groot hardloopevenement. Maar waar hij nu ook rent, onvergetelijk is de ervaring in 2007 bij de Marathon van New York. ‘Kippenvel, nog altijd,’ zegt hij. ‘Die sfeer en die uitdaging met jezelf… We zijn er toen heengegaan als een groep van zeven en we hebben ook allemaal de finish gehaald. Het was de twee jaar durende voorbereiding meer dan waard!’