Cascaderun weer groot Hoogeveens volksfeest

Cascaderun weer groot Hoogeveens volksfeest

Hoogeveen heeft de Cascaderun zondag 17 april als een groot feest gevierd. Feest omdat het de tiende editie was en bijna heel Hoogeveen betrokken was bij de loop;  hetzij door te rennen, dan wel door aan te moedigen langs de kant. Feest omdat het centrum bomvol feestvierende  mensen stond en er geen wanklank was. Feest omdat het eindspektakel grootser was dan ooit. Feest omdat de Cascaderun is uitgeroepen tot het hoogst gewaardeerde sportevenement van ons land.  En feest omdat de organisatie van de Cascaderun een Award kreeg uitgereikt namens alle Hoogeveense ondernemers. Als dank omdat de Cascaderun zorgt voor een ongekend wij-gevoel in Hoogeveen, volgens woordvoerder Ewout Klok van de ondernemers.

Drie generaties werden weer op de been gebracht bij, volgens velen, een van de mooiste runs van ons land. Opa’s en oma’s en ouders moedigden in de ochtend de kinderen aan bij de Unicefloop.

unicef-klaas

Ruim 1500 kinderen deden daaraan mee. Unicefambassadeur en presentator Klaas van Kruistum praatte de kinderen naar de start en moedigde ze aan tijdens hun rondjes. Daarbij trouw geholpen door Casca de Haas. De start was met traditioneel prachtig weer onder een ‘cascadeblauwe’ hemel. Een van de laatste groep kinderen kreeg de primeur van een dikke hagelbui. Nooit eerder gebeurde dat tijdens de Cascaderun. De kinderen hielden zich groot, renden door en toonden zich kanjers.

Het programma ging moeiteloos door met een echte primeur dit jaar: de GigaG-Cascaderun voor mensen met een beperking. Ook hier opa’s en oma’s en ouders langs de kant. Twee keer meer deelnemers dan gedacht trok deze loop over 1,1 kilometer. De GigaG-Cascadeloop is met 110 lopers in een klap de grootste loop voor mensen met een beperking in ons land. En het was een succes. Enthousiast startten de deelnemers en juichend kwamen zo over de finish, waar het publiek rijdendik stond. Volgend jaar weer, riep bijna iedereen.

Fotograaf en Hoogeveense van het Jaar Kim Stellingwerf had de eer die tien-mijlers weg te schieten. Een half uur later gevolgd door het startschot voor de vijf-mijlers van Drents gedeputeerde Henk Jumelet. Meer dan 8600 hardlopers trokken door de straten en het buitengebied van Hoogeveen en meer dan 35.000 mensen stonden langs de kant. En ook hier de primeur van een dikke bui tijdens de loop. Maar het maakte niemand uit. De meeste lopers vonden het wel verfrissend en het publiek dook dieper in de capuchon en klapte en juichte extra hard. Ook hier weer de verschillende generaties bij de run en langs de kant.

De 5 en 10 mijl werden opgeeist door Kenianen. Nicholas Makau liep zelfs een nieuw parcoursrecord bij de heren op de 10 mijl van de Cascaderun: 47:04. Bij de vrouwen won Helen Musyoka de 10 mijl. De 5 mijl werd bij de mannen gewonnen door Kennedy Kimengwa en bij de vrouwen door Diana Kipyogei.

Een Cascaderun is geen Cascaderun zonder feest in het centrum. De terrassen en de kroegen waren vol en bij de enkele bui schuilden de buitenbezoekers onder de tenten. De duizenden bezoekers in de verschillende generaties verzamelden zich toen het donker werd op het feestplein bij het Postkantoor voor een weergaloze eindshow. Het massaal toegestroomde publiek danste, zong en applaudisseerde mee met de muziek en genoot van de laserprojecties, de videobeelden en het vuur en vuurwerk dat het Hoogeveense volksfeest afsloot. The Year of Summer was het laatste nummer en dat zegt alles over het jubileum van de Cascaderun!

eindspektakel