Met de Giga G Cascaderun mag iedereen meelopen

Met de Giga G Cascaderun mag iedereen meelopen

De Giga G Cascaderun, voor hardlopers met een beperking, wordt ook dit jaar weer voorafgaande aan de vijf en tien mijl van de Cascaderun gelopen. 2020 is een jubileumjaar voor de Giga G Cascaderun, want het is het vijfde jaar dat de run wordt georganiseerd.  – Vera Ellérie

Annet Berends uit Hoogeveen loopt al sinds de eerste editie mee met de Giga G Cascaderun. Ze is samen met haar ouders naar de eerste Giga G Cascaderun clinic van het jaar gekomen om zich alvast voor te bereiden op 19 april, wanneer het evenement plaats gaat vinden. Tijdens deze clinics op de atletiekbaan van Hoogeveen, worden de lopers en hun begeleiders onder professionele begeleiding klaargestoomd voor de hardloopwedstrijd, iedereen is welkom. Ook Annet rolt in haar rolstoel behendig over de baan heen. Ondanks dat ze in een rolstoel zit, rijdt Annet het parcours ieder jaar weer uit. “Wel met hulp van papa, mama of mijn broer hoor, die moeten me soms wel even een zetje geven”, vertelt Annet. “Maar het meeste doe je toch echt zelf, of niet Annet?”, reageert haar moeder Ria daar snel op. “Vlak voor de finish liggen er op een stuk van het parcours klinkers, daar kom je best lastig overheen met een rolstoel. Gelukkig gaat de rest van het parcours voornamelijk over asfalt, dan doet ze het helemaal zelf. En snel dat het gaat,” vertelt haar vader Steven trots.

Geweldige ervaring

Voor Annet en de vele andere deelnemers van de Giga G Cascaderun is het een geweldige ervaring om zelf ook echt mee te doen aan het hardloopevenement. Van het starten vanuit het officiële startvak, tot het finishen onder de grote boog op de Hoofdstraat terwijl de lopers worden aangemoedigd door het publiek. En natuurlijk de livemuziek die er tijdens het lopen wordt gespeeld, aan alles is gedacht om de deelnemers de dag van hun leven te geven. Op de vraag wat Annet het mooiste van alles vindt antwoordt ze: “De clowns die op het eind staan. Je bent toch wel kapot als je over de finish komt, maar dan staan er wel clowns die me weer aan het lachen maken.” Ook de aanmoediging van het publiek valt in de smaak. “Dat vindt Annet prachtig. Al die mensen staan er natuurlijk al voor de echte Cascaderun, maar ze zijn extra uitbundig als de Giga G deelnemers voorbijkomen, ze roepen dan bijvoorbeeld de namen die op de shirts van de deelnemers staan, dat geeft zo’n goede sfeer”, vertelt moeder Ria.

Aanmoedigen

En dat aanmoedigen doet Annet zelf ook graag. Wanneer haar broer een wielrenwedstrijd heeft staat ze steevast langs de kant. Tot vijf jaar geleden bleef het daar ook bij, want er waren geen sportevenementen waar Annet zelf aan mee kon doen met haar beperking. “Toen we zagen dat de Giga G werd georganiseerd hebben we Annet direct opgegeven, ze stond altijd maar aan de kant en nu kan ze zelf ook echt meedoen. Ze is nu niet meer degene die aanmoedigt, maar wordt zelf aangemoedigd, heel mooi dat dit kan.”