Nieuw bestuur Cascaderun wordt ingewerkt: ‘De Cascaderun laat je niet zomaar los’

Nieuw bestuur Cascaderun wordt ingewerkt: ‘De Cascaderun laat je niet zomaar los’

Michael Brinkhof, Jan Verschuur en Erik Bouwknegt leren dit jaar wat er bij het besturen van Stichting Cascaderun komt kijken. Bestuursleden Marcel Lip en Hermi Hurkmans nemen de komende maanden de aspirant-bestuursleden ‘aan de hand mee’ zodat zij eind 2020 hun bestuursfuncties kunnen overdragen aan dit drietal. – Leonora de Vries

Marcel Lip is al sinds de eerste plannen betrokken bij het Hoogeveense hardloopfestijn, Hermi Hurkmans sinds een jaar of 12. Het leven en de gezinnen van beide mannen zijn verweven met de Cascaderun. „Dat laat je niet zomaar los”, zegt Hermi. Zowel Hermi als Marcel wil het vertrouwen hebben dat de continuïteit van de Cascaderun gewaarborgd is

Weloverwogen keuze

De beslissing om hun bestuursfuncties over te dragen is dan ook weloverwogen genomen. Marcel: „Een wissel van de wacht is goed. 15 jaar geleden was ik al betrokken bij de start. Dat is een lange tijd. Het is goed voor de organisatie als er ook ruimte komt voor andere ideeën. Persoonlijk vind ik het ook fijn om gas terug te nemen. Stoppen bij de Cascaderun doe ik niet. Ik stop als bestuurder, maar blijf zeker actief als vrijwilliger. Wel is het zo dat we tevens onze andere taken overdragen. Zo ben ik bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de tijdwaarneming, inschrijving, startnummers en dergelijke. De operationele taken hebben we losgekoppeld van onze bestuurlijke taken en daar komt aparte opvolging voor.”

Diep geworteld

Hermi kan zich een leven zonder Cascaderun ook niet voorstellen. „De Cascaderun is diep in mijn gezin geworteld, daar kom je niet zo van los. Samen met mijn vrouw Helmy, die ook belangrijke taken uitoefent binnen de organisatie, heb ik daar echt over gepraat hoe dat loskomen het beste kan. Ook ik geef niet alleen een bestuurlijke taak op, eveneens de volledige verantwoording van het hele feestevenement in het centrum en alle optredens aan het loopparcours bouw ik af. En ook daar wordt tijd voor genomen. Want het is belangrijk om mijn stuurgroep evenementen, die uit 8 personen bestaat, de gelegenheid te geven dat ze er op kunnen vertrouwen dat ze het aankunnen.” Marcel beaamt: „Langzaam draaien we de hulprollen om, en dan moeten we zorgen dat we niet te lang blijven hangen.”

Uit eigen gelederen

Vorig jaar maakten de bestuursleden bekend te willen gaan stoppen aan de zogeheten stuurgroephoofden. Marcel: „De organisatie van de Cascaderun heeft een stevig fundament. We hebben acht stuurgroepen met hun eigen aandachtsgebied. Die zijn echt verantwoordelijk voor hun eigen deel. De stuurgroephoofden vormen de kerngroep. We zijn heel blij dat uit die groep mensen zijn opgestaan om in het bestuur zitting te nemen. Dat zagen we het liefst: opvolging uit de eigen gelederen.”

De drie aspirant-bestuursleden gaan hun leerproces vol enthousiasme in. Alle drie hebben bestuurlijke ervaring en leidinggevende functies. Michael Brinkhof, nu stuurgroephoofd voor sponsoring, is sinds de afgelopen drie edities betrokken bij het evenement. Hij is nu al zo’n 10 uur per week bezig met de Cascaderun en is de beoogd voorzitter. „Ik vind het belangrijk dat de identiteit van de Cascaderun gehandhaafd blijft”, zegt hij stellig. Jan Verschuur (stuurgroephoofd communicatie) heeft veel respect voor Marcel, Hermi en hun vrouwen Linda en Helmy. „Zij hebben zo veel gedaan voor de Cascaderun. Het verdient een opvolging. Of we hen kunnen evenaren? Dat weet ik niet.” Ook Erik Bouwknegt, stuurgroephoofd PLV (parcours, logistiek en vrijwilligers) vond dat er een voortzetting van het huidige bestuur moest komen. „Ik houd wel van een uitdaging.”

Het nieuwe drietal houdt van hardlopen én het feest dat de Cascaderun voor Hoogeveen is. Brinkhof, Verschuur en Bouwknegt willen de Cascaderun voor Hoogeveen behouden. Wielerevenement?Marcel grapt tot slot: „Vanaf eind 2020 bepalen zij wat er gebeurt. Misschien wordt het wel een wielerevenement.” Uit de reacties van de drie nieuwe bestuursleden valt op te maken dat Hoogeveen daar niet op hoeft te rekenen.