Oudste deelnemer Cascaderun heeft er weer zin in

Oudste deelnemer Cascaderun heeft er weer zin in

Bijna 80 is hij en hij heeft er weer zin in. Frans Ham uit Zuidwolde is al jaren de oudste deelnemer aan de 5 Mijl van de Cascaderun. Zo ook dit jaar. Op dit moment is hij 79, maar over een goede maand mag hij tachtig kaarsjes uitblazen. Ham loopt elke week twee keer hard met de Loopgroep Zuidwolde en maakt tussendoor graag lange wandelingen.

Eildert Dragt

De Cascaderun is de enige hardloopwedstrijd waar hij aan meedoet. Hij noemt het een geweldige happening die hij graag meemaakt. “Het is een feest, ik kijk er naar uit.” Ham vindt het vooral fijn om met een groep te rennen. Hij houdt van de gezelligheid. Dat motiveert. Hij is pas op latere leeftijd met bewegen en hardlopen begonnen. “Ik loop nog maar een jaar of 15 hard. De Cascaderun heb ik straks negen keer gedaan. De eerste twee keer heb ik gemist. Ik liep toen nog niet zo lang. Na mijn eerste Cascaderun was ik meteen verslaafd.”


Frans Ham met zijn loopgroep

Ingelijst shirt
Frans Ham is een gewaardeerd deelnemer van de Cascaderun. Hij is al eerder opgevallen. Van de Cascaderun heeft hij al eens een ingelijst shirt gekregen. De 5 Mijl loopt hij dit jaar ook weer met een van zijn vaste loopmaatjes van de Loopgroep Zuidwolde. “Dit jaar is dat Lammie Jonkman. Die loopgroep voelt als een familie voor me. Ze zorgen goed voor me. Altijd loopt iemand de Cascaderun met me mee. Mocht Lammie om een of andere reden niet kunnen dan staat er iemand anders klaar.” Frans Ham loopt met zijn loopgroep achter het Tonckenshuis in Zuidwolde. “Dat gebeurt onder leiding van trainer Lammert Nienhuis. Dat kan ik iedereen aanraden. Hij houdt de boel in de gaten en kijkt ook of je goed loopt en zo. Tegen mij zegt hij dat ik niet tot het gaatje moet gaan.”

Amstelveen
Ham is een gepensioneerd technicus en komt uit Amstelveen. Dat is nog steeds te horen. Met een mooi rond Amsterdams accent vertelt hij dat hij in Zuidwolde terecht is gekomen na zijn pensionering. “Zuidwolde kende ik van de caravanclub. Een prachtige plaats.” Tegenwoordig woont hij in een aanleunwoning van het Tonckenshuis en kan hij zo vanuit zijn huis meerennen met zijn loopgroep. Dat rennen wordt de komende week even wat minder. “Je moet goed uitgerust zijn om te starten in de Cascaderun,” zegt hij. Dat is ook zijn tip voor iedereen die meedoet. Zorg dat je uitgerust bent. “En eet de zaterdag voor de Cascaderun wat extra koolhydraten!” Frans Ham denkt zelf een bord spaghetti te eten. En dan kan het wat hem betreft niet snel genoeg zondag-Cascadedag worden! Wie hem ziet rennen: moedig hem aan!