Scholen strijden ook dit jaar om wisselbeker tijdens Cascaderun

Scholen strijden ook dit jaar om wisselbeker tijdens Cascaderun

Vorig jaar werd voor het eerst een ware scholencompetitie gehouden tijdens de Cascaderun. Middelbare scholen RSG Wolfsbos en Roelof van Echten College streden om de felbegeerde wisselbeker. Het was RSG Wolfsbos die uiteindelijk de beker mee naar huis nam. Dit jaar hoopt het Roelof van Echten College de prijs in de wacht te slepen.

Joyce Doldersum

Aan het aantal deelnemers zal het in ieder geval niet liggen. ‘Vanaf november konden de leerlingen en docenten zich inschrijven en de aanmeldingen stroomden binnen’, vertelt Marco Hartman, coördinator van de scholencompetitie voor het Roelof van Echten College. ‘Ook wij hebben alweer een mooi aantal deelnemers’, vertelt Eduard Botter, hij coördineert samen met collega Ina van der Weide de competitie voor RSG Wolfsbos.

Beide heren kijken terug op een mooie sportieve en strijdlustige dag. ‘De Cascaderun blijft een heel speciaal evenement en de scholencompetitie is wat mij betreft een mooie toevoeging hieraan. Leerlingen zijn altijd gemotiveerd om een snelle tijd te lopen, maar het winnen van een beker is toch zeker een extra stimulans’, vertelt Marco. ‘Het moment dat mij het meest is bijgebleven van afgelopen jaar is toch wel het feit dat wij voor de tiende keer met een grote groep leerlingen en docenten van RSG Wolfsbos aan de start stonden. En het moment waarop wij de beker in ontvangst mochten nemen natuurlijk’, zegt Eduard.

Voorbereiding in volle gang

Er wordt veel aandacht besteed aan de scholencompetitie en het hardlopen op beide scholen. ‘We geven hardloopclinics in de weken voorafgaand aan de Cascaderun voor de leerlingen die daar behoefte aan hebben’, vertelt Eduard. Marco geeft zijn leerlingen tips over hoe ze het beste van start kunnen gaan. ‘Er zitten er altijd een aantal tussen die denken: ‘Oh dat doe ik wel even.’ Vaak gaan ze veel te hard van start en zijn ze halverwege al behoorlijk moe. En dan is acht kilometer toch best een eind!’

Tactiek

Beide scholen maken dit jaar gebruik van dezelfde tactiek. Marco: ‘Vorig jaar had ik de teams al ingedeeld voordat bekend werd dat wij gingen deelnemen aan de scholencompetitie. Dit jaar ga ik alle tijden van voorgaande jaren bekijken en de deelnemers indelen in snelle en langzamere teams.’ Ook RSG Wolfsbos gaat het dit jaar op deze manier aanpakken. ‘En nu maar hopen dat de leerlingen net zo hard lopen als voorgaande jaren’, lacht Eduard.