Stralende elfde editie Cascaderun

Stralende elfde editie Cascaderun

Een stad vol renners, publiek en feest en dat allemaal onder een stralende zon en met zomerse warmte. Dat was de elfde editie van de Hoogeveense Cascaderun op zondag 9 april. Ruim 8600 hardlopers vierden hun jaarlijkse feest met ruim 30.000 toeschouwers langs de kant van het hele parcours. En na de run werd dat feest met z’n duizenden voortgezet in het centrum met optredens op twee podia. Hoogeveen heeft weer in één keer massaal en uitbundig z’n sportdag, koningsdag en carnaval gevierd.

Die uitbundigheid begon al vroeg met juichende ouders en grootouders, ooms en tantes langs de kant bij de Unicef Kinderloop. Maar liefst 1500 kinderen liepen hun rondjes. Een prestatie van formaat. De kleintjes lieten de groten zien hoe het moet. Moe en warm, maar vooral doorgaan. En dat allemaal voor het goede doel. De opbrengst van dit jaar gaat naar de bestrijding van kinderarbeid. De Unicefloop van de Cascaderun is de grootste Unicefloop van ons land. De afgelopen jaren werd er voor tonnen aan euro’s door de kinderen bij elkaar gerend.


Menigte kinderen zet zich in voor goede doel

GigaG Cascaderun
Nog maar nauwelijks bekomen van alle enthousiasme was het tijd voor de GigaG Cascaderun. De loop voor mensen met een beperking is vorig jaar toegevoegd en sinds dit jaar een vast onderdeel van de Cascaderun. Ruim honderd deelnemers waren er en daarmee is deze loop de grootste G-loop van ons land. Ook hier speelde de warmte een rol. De GigaG begon rond het middaguur en de zon scheen al volop. Renners en rolstoelers kwamen bezweet en moe, maar voldaan over de finish. Blije gezichten en een echte medaille en dat was een primeur, want ze zijn geprint door de Pricoh basisscholen in Hoogeveen met een 3D-printer.


GigaG is weggeschoten

Regionaal succes
De Cascadedag telt eigenlijk alleen hoogtepunten. Na de kinderen en de renners met een beperking is het de beurt aan de min of meer geoefende atleten op de 5 en 10 mijl. Onder de tonen van Pirates of the Caribbean wordt de 10 mijl weggeschoten door oud-Cascaderun bestuurslid Hielke ten Hoor. De atleten schieten weg en rennen de ruim 16 kilometer onder warme omstandigheden. En dat zijn geen goede omstandigheden voor records. Die worden dan ook niet gehaald. Wel is er een mooi regionaal succes. Jacelyn Gruppen uit Stuifzand schrijft bij de vrouwen de 10 mijl op haar naam in een tijd van 56.42. Bij de mannen wint Ezra Kening uit Kenia. Hij doet er 48.10 over.


Winnares Jacelyn Gruppen onderweg 

Warm
De ‘gewone’ recreatieve atleten doen er gemiddeld langer over en menigeen beleeft moeilijke momenten onderweg. Het is warm en zonnig en de organisatie had iedereen al opgeroepen veel te drinken. Dat gebeurt dan ook onderweg. Het is druk rond de waterposten. Ondanks dat wordt na een kilometer of 10 regelmatig wat gewandeld door deelnemers.


Verkoeling in de warmte

Afrikaans feestje
De 5 Mijl wordt weggeschoten door Hoogevener van het Jaar Muziekweekend Pesse. En die hebben Gerbrand Takens aangewezen dit te doen. De massa zet zich startvak na startvak in beweging en als het laatste startvak geopend is zijn zo’n 7100 hardlopers onderweg. Hoewel. De eersten zijn dan al weer binnen. De 5 mijl wordt wel een Afrikaans feestje. Bij de mannen gaat de eer naar Moses Yator (Kenia) in 24.04 en bij de vrouwen wint Naom Jebet (Kenia) in 26.54. Ook hier voor de gewone renners warme omstandigheden. Zon en warmte maken er een zwaar parcours van.


5 Mijl op weg

Publiek
Opvallend dit jaar was het publiek dat meer dan vorige jaren zich langs het parcours had geïnstalleerd. Tafels, stoelen, partytenten, koelboxen en muziek. Onder de brandende zon vloeide hier en daar het bier al rijkelijk. En zingend, klappend en water en bier uitdelend (het leek de Dam tot Damloop in Zaandam wel) werden de renners naar de finish gestuwd. En dat hielp want de Cascaderun is zonder wanklank verlopen. De warmte is goed doorstaan en bij de EHBO-post aan de finish konden ze het werk gemakkelijk aan. Voor de renners was daar nog een tuinslang neergezet voor de verkoeling.


Publiek weer massaal aanwezig

Afterparty
Geen Cascaderun zonder muziekfeest na het hardloopfeest. Op twee podia waren optredens waaronder de Hermes House Band en Ronnie Ruysdael. De muziek, de acts en het uitbundige publiek maakte er een feest van dat op geen enkele andere dag in Hoogeveen wordt geëvenaard. Nieuw dit jaar was de inrichting van het Van Echtenplein voor het Postkantoor, waar onder andere de Hermes House Band optrad. Het plein was wat intiemer gemaakt.

En was voor de renners overdag het thema drinken, de feestvierders dachten daar ‘s avonds hetzelfde over…


Afterparty Cascaderun 2017

Voor meer foto’s van de Cascaderun 2017 klik hier