TIP: Voeg intervaltrainingen toe aan je routine (1/5)

TIP: Voeg intervaltrainingen toe aan je routine (1/5)

In vijf artikelen delen we tips voor gevorderde hardlopers die willen presteren op hun best. Dit is de eerste tip in een serie van vijf artikelen.

Hardlopen is een populaire manier om in vorm te blijven en je lichaam uit te dagen, maar is ook een uitdagende en veeleisende sport. Als gevorderde loper heb je waarschijnlijk al veel ervaring opgedaan en weet je hoe belangrijk het is om je training serieus te nemen. Maar wat zijn manieren om je prestaties continue te verbeteren? Het is nu tijd om jezelf uit te dagen en je prestaties te laten zien tijdens de Hoogeveense Cascaderun op zondag 16 april.

 

1. Voeg intervaltrainingen toe aan je routine

 

Intervaltraining is een effectieve manier om je snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren. Intervaltrainingen zijn korte (30 sec. tot 2 min.), intensieve sprints gevolgd door rustiger jogging of wandelen. Dit kan je uithoudingsvermogen verbeteren en je snelheid verhogen. Probeer eens een paar keer per maand snelle intervallen toe te voegen aan je training.

Voorbeelden
Hier zijn enkele voorbeelden van intervaltrainingen die je kunt toevoegen aan je hardlooproutine:

 1. Sprint-wandel-intervallen
  Warm op met een lichte jog, sprint vervolgens zo hard je kunt gedurende 30 seconden en wandel vervolgens gedurende 1 minuut. Herhaal dit proces gedurende 20-30 minuten.
 2. Fartlek-trainingen
  Bij fartlek-trainingen varieer je het tempo tijdens het hardlopen zonder je aan specifieke tijden of afstanden te houden. Je kunt bijvoorbeeld tussen bomen of verkeerslichten sprinten en vervolgens het tempo verlagen om op adem te komen.
 3. Hill repeats
  Zoek een heuvel (bijvoorbeeld een viaduct) en ren de helling op en vervolgens weer naar beneden. Herhaal dit proces meerdere keren, met rust tussen elke herhaling. Hill repeats kunnen je kracht en snelheid verbeteren.
 4. Tempo-intervallen
  Warm op met een lichte jog en verhoog het tempo gedurende 5-10 minuten tot een tempo dat uitdagend is. Daarna jog je rustig totdat je op adem bent. Herhaal dit proces meerdere keren.

Onthoud dat het belangrijk is om te starten met korte intervallen en het tempo geleidelijk te verhogen naarmate je je fitter voelt. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen intervallen en te luisteren naar je lichaam om blessures te voorkomen.

De Hoogeveense Cascaderun is de perfecte kans om je vaardigheden en harde werk te laten zien en jezelf uit te dagen. Wij zijn er klaar voor, jij ook? Doe mee en laat je prestaties zien!