Voorkom blessures: het belang van de juiste hardlooptechniek

22 oktober 2023 | Blog

De inschrijving voor de Cascaderun van 2024 opent bijna, dus binnenkort zijn hardlopers van alle niveaus weer druk in training! Echter, net zo belangrijk als het verhogen van je uithoudingsvermogen en snelheid, is het waarborgen van een correcte hardlooptechniek. Dit speelt een cruciale rol in het voorkomen van blessures en zorgt voor een effectievere en efficiëntere run. Laten we eens dieper ingaan op het belang van de juiste hardlooptechniek.

Optimale lichaamshouding

Je lichaamshouding is het fundament van je hardlooptechniek. Een rechte rug, licht naar voren leunend vanuit de enkels, zorgt voor een natuurlijke loopbeweging. Dit voorkomt belasting op de onderrug en helpt in het opbouwen van momentum. Het is ook essentieel om je hoofd recht te houden en naar de horizon te kijken, waardoor je nek en ruggengraat in een neutrale positie blijven.

Voetplaatsing en pasfrequentie

Land op je middenvoet in plaats van je hielen. Deze techniek vermindert de impact op je gewrichten en verdeelt de kracht gelijkmatig over je voet. Daarnaast is het belangrijk om je pasfrequentie (het aantal stappen dat je per minuut zet) te optimaliseren. Een hogere pasfrequentie – rond de 170 stappen per minuut, lager bij een langere lichaamslengte – kan helpen de belasting op je gewrichten te verminderen.

Armbeweging

Je armen zijn niet alleen passieve bijrijders tijdens het hardlopen. Ze helpen het ritme te reguleren en balans te behouden. Houd je ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden en beweeg ze synchroon met je benen. Zorg ervoor dat je handen ontspannen zijn en vermijd het kruisen van je armen voor je borst.

Het belang van variatie

Hoewel consistentie in training cruciaal is, kan het steeds lopen op dezelfde ondergrond of het herhalen van dezelfde route leiden tot overbelasting van specifieke spiergroepen. Variëren in je looproutes en ondergronden kan helpen blessures te voorkomen.

Conclusie

Voorbereiden op de Cascaderun gaat niet alleen over afstand en snelheid. Een goede hardlooptechniek is essentieel om blessurevrij te blijven en optimaal te presteren. Investeer tijd in het finetunen van je techniek, en je lichaam zal je dankbaar zijn, zowel tijdens de race als in de vele runs die nog zullen volgen. Veel succes en loop veilig!