Tips voor het behouden van je motivatie tijdens de wintermaanden

2 december 2023 | Blog

Met de komst van de winter dalen de temperaturen en worden de dagen korter, waardoor het behouden van motivatie voor je hardlooptrainingen een ware uitdaging kan worden. Echter, met de juiste benadering en een beetje vastberadenheid kun je ook tijdens de koudere maanden gemotiveerd blijven en je optimaal voorbereiden op de Hoogeveense Cascaderun van 2024. Hier zijn acht uitgebreide tips om je door de wintermaanden heen te helpen:

1. Stel realistische doelen voor de winterperiode

Bij het plannen van je wintertrainingen is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Overweeg het aanpassen van je tempodoelen of het focussen op het lopen van specifieke afstanden in plaats van jezelf te overweldigen met te ambitieuze doelstellingen. Het behalen van haalbare doelen houdt je gemotiveerd, zelfs als de omstandigheden wat uitdagender zijn dan normaal. Ook verhoog je met te ambitieuze doelen de kans op blessures!

2. Zoek een hardloopmaatje om de winterblues te verslaan

Het is begrijpelijk dat het moeilijk kan zijn om jezelf uit bed te krijgen op koude, donkere ochtenden. De oplossing? Vind een hardloopmaatje om samen mee te trainen. Samen hardlopen maakt niet alleen de training gezelliger, maar zorgt er ook voor dat je elkaar verantwoordelijk houdt. Wetende dat iemand op je wacht, maakt het minder waarschijnlijk dat je een training overslaat. Lees ook onze vorige blog: De voordelen van samen hardlopen.

3. Varieer je winterse trainingsroutine

Een eentonige trainingsroutine kan al snel demotiverend werken. Voeg variatie toe aan je wintertrainingen om het interessant te houden. Denk aan het opnemen van intervaltrainingen om je snelheid te verbeteren of verken nieuwe uitdagingen zoals trailrunning.

4. Kies de juiste winterkleding voor je runs

Het winterse weer kan onvoorspelbaar zijn, maar met de juiste kleding kun je comfortabel blijven hardlopen. Investeer in hoogwaardige thermokleding om warm te blijven en zorg voor degelijke hardloopschoenen met voldoende grip, vooral als het glad is. Door je goed te kleden, kun je kou, wind en regen trotseren en jezelf motiveren om naar buiten te gaan, ongeacht het weer.

Wist je dat je 20% korting krijgt op de hardloopcollectie van Intersport Bols op vertoon van je inschrijfbewijs? Inschrijven kan hier!

5. Maak een gedetailleerd trainingsschema voor de wintermaanden

Een gedetailleerd trainingsschema helpt je bij het plannen van je winterse hardloopsessies. Creëer een routine en plan je runs vooruit. Door consistentie in je trainingen te brengen, wordt het gemakkelijker om je aan je doelen te houden, zelfs als de temperaturen dalen. Houd ook de weersvoorspelling in de gaten en pas je schema indien nodig aan.

6. Beloon jezelf na elke winterse hardloopsessie

Stel beloningen in voor het voltooien van je winterse trainingen. Dit kunnen kleine traktaties zijn, zoals een warme kop thee na je run. Het vooruitzicht van een beloning kan een krachtige motivator zijn om jezelf uit te dagen, zelfs op de koudste dagen van het jaar.

7. Reflecteer op je winterse prestaties en stel nieuwe doelen

Neem de tijd om je winterse hardloopprestaties te evalueren en nieuwe doelen te stellen. Reflectie helpt je niet alleen om je vooruitgang te begrijpen, maar het stelt je ook in staat om realistische doelen te stellen voor het komende voorjaar. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan, blijf je gepassioneerd en gemotiveerd.

8. Ontdek winterse evenementen en wedstrijden

Verken lokale winterse hardloopevenementen en wedstrijden om je doelen te versterken. Het deelnemen aan dergelijke evenementen kan een geweldige manier zijn om jezelf uit te dagen, zelfs in de koudste maanden.

Met deze uitgebreide tips kun je niet alleen gemotiveerd blijven, maar ook het beste uit je winterse hardlooptrainingen halen. Bereid je goed voor en geniet van elke stap terwijl je je klaarmaakt voor de Hoogeveense Cascaderun. Veel succes en blijf warm!