Van start tot finish: een gids voor het opbouwen van hardlopen voor beginners

3 februari 2024 | Blog

Heb je altijd al willen meedoen aan de Hoogeveense Cascaderun, de grootste en leukste run van Drenthe? Of wil je gewoon je conditie en gezondheid verbeteren door regelmatig te hardlopen? Wat je doel ook is, hardlopen is een geweldige manier om fit en gelukkig te worden. Maar hoe begin je met hardlopen als je nog nooit eerder hebt gelopen? En hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt en blessures voorkomt?

In deze blog geven we je een aantal tips om je op weg te helpen met je hardlooproutine. We laten je zien hoe je een realistisch en haalbaar plan kunt maken, hoe je je voorbereidt op je eerste run, hoe je je voortgang bijhoudt en hoe je gemotiveerd blijft. Met deze gids kun je van start tot finish een succesvolle hardloper worden.

1. Maak een plan

Het eerste wat je nodig hebt om te beginnen met hardlopen is een plan. Een plan helpt je om je doelen te stellen, je trainingen in te plannen en je vooruitgang te meten. Een goed plan houdt rekening met je huidige niveau, je beschikbare tijd en je gewenste resultaat.

Een veelgebruikt plan voor beginners is een 8-weken durend plan dat je van nul naar 5 kilometer brengt. Dit plan bestaat vaak uit drie trainingen per week, waarbij je afwisselt tussen wandelen en hardlopen. Elke week verhoog je geleidelijk de duur en intensiteit van je hardloopintervallen, totdat je aan het eind van de achtste week 5 kilometer achter elkaar kunt hardlopen.

Dit plan is geschikt voor de meeste beginners, omdat het je uithoudingsvermogen, kracht en zelfvertrouwen opbouwt, terwijl het het risico op overbelasting en blessures vermindert. Je kunt dit plan aanpassen aan je eigen tempo en voorkeuren, zolang je maar zorgt voor voldoende rust en herstel tussen de trainingen.

Voorbeelden van trainingsschema’s voor beginners:

2. Bereid je voor op je eerste run

Voordat je aan je eerste run begint, zijn er een paar dingen die je moet doen om jezelf voor te bereiden. Hier zijn enkele tips om je eerste run zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Kies de juiste uitrusting. Zorg voor een paar comfortabele hardloopschoenen die goed passen en geschikt zijn voor je voettype en loopstijl. Draag ook ademende en lichte kleding die je beschermt tegen de weersomstandigheden. Vergeet niet om een flesje water, een horloge of een app om je tijd en afstand bij te houden, en eventueel een muziekspeler of een podcast om je te vermaken mee te nemen.

Kies een geschikte locatie. Zoek een plek waar je veilig en ongestoord kunt hardlopen, zoals een park, een fietspad, een atletiekbaan of een loopband. Vermijd drukke wegen, heuvels, ongelijke ondergronden en andere obstakels die je kunnen hinderen of verwonden.

Doe een warming-up. Voordat je begint met hardlopen, is het belangrijk om je spieren, pezen en gewrichten op te warmen en je hartslag te verhogen. Doe daarom minstens 5 minuten lang een aantal dynamische rek- en mobiliteitsoefeningen, zoals knieheffen, hakken-billen, zijwaartse stappen, lunges en armzwaaien.

Luister naar je lichaam. Hardlopen moet uitdagend maar niet ondraaglijk zijn. Probeer een tempo te vinden dat je kunt volhouden zonder buiten adem te raken of te stoppen. Als je pijn, duizeligheid, misselijkheid of andere ongemakken voelt, stop dan onmiddellijk en raadpleeg een arts indien nodig.

Houd je voortgang bij

Een van de beste manieren om gemotiveerd te blijven en je hardlooproutine vol te houden, is door je voortgang bij te houden. Door je trainingen te registreren en je resultaten te analyseren, kun je zien hoe ver je bent gekomen, wat je hebt bereikt en waar je je nog kunt verbeteren.

Er zijn verschillende manieren om je voortgang bij te houden, zoals:

Een hardloopdagboek. Dit is een eenvoudige en goedkope manier om je trainingen op te schrijven en je gevoelens, gedachten en ervaringen te noteren. Je kunt een hardloopdagboek gebruiken om je tijd, afstand, snelheid, hartslag, calorieën, stemming, weer, route en andere relevante gegevens vast te leggen. Je kunt ook je doelen, uitdagingen, successen en leerpunten opschrijven.

Een hardloopapp. Dit is een handige en moderne manier om je trainingen te volgen en te delen met behulp van je smartphone of smartwatch. Er zijn veel hardloopapps beschikbaar, zoals Strava, Runkeeper, Nike Run Club en Endomondo, die je tijd, afstand, snelheid, hoogte, route en andere statistieken automatisch meten en opslaan. Sommige apps bieden ook coaching, feedback, muziek, sociale functies en andere extra’s om je hardloopervaring te verbeteren.

Een hardloopcommunity. Dit is een leuke en sociale manier om je voortgang te delen en te vergelijken met andere hardlopers. Je kunt je aansluiten bij een hardloopclub, een online forum, een Facebook-groep of een andere hardloopcommunity waar je tips, advies, steun en inspiratie kunt krijgen van gelijkgestemde mensen. Of doe mee aan onze testlopen!

Blijf gemotiveerd

Tot slot is het belangrijk om je motivatie hoog te houden als je een hardlooproutine wilt opbouwen. Motivatie is de brandstof die je nodig hebt om je doelen te bereiken en je uitdagingen te overwinnen. Zonder motivatie loop je het risico om je interesse, enthousiasme en discipline te verliezen.

Hier zijn enkele tips om je motivatie te behouden:

Herinner jezelf aan je waarom. Denk na over de redenen waarom je bent begonnen met hardlopen en wat je ermee wilt bereiken. Schrijf je waarom op een stuk papier of een post-it en plak het ergens waar je het elke dag kunt zien. Gebruik je waarom als een mantra om jezelf te motiveren als je het moeilijk hebt.

Vier je successen. Wees trots op jezelf voor elke training die je voltooit, elke kilometer die je aflegt, elke seconde die je sneller wordt en elke verbetering die je maakt. Beloon jezelf met iets leuks of lekkers, zoals een nieuwe hardloopoutfit, een massage, een film of een ijsje. Deel je successen ook met je vrienden, familie of hardloopcommunity om positieve feedback en erkenning te krijgen.

Varieer je routine. Hardlopen kan saai en eentonig worden als je altijd hetzelfde doet. Probeer daarom je routine af te wisselen door verschillende soorten trainingen te doen, zoals intervaltraining, heuveltraining, tempotraining en duurtraining. Verander ook regelmatig van locatie, tijd, muziek en gezelschap om je hardloopervaring fris en spannend te houden.

Houd het leuk. Hardlopen moet niet alleen een verplichting of een middel zijn, maar ook een plezier en een doel op zich. Probeer te genieten van elke run die je doet, en focus je niet alleen op je prestaties, maar ook op je gevoelens, sensaties en omgeving. Zoek naar manieren om je hardlopen leuker te maken, zoals het spelen van spelletjes, het stellen van uitdagingen, het belonen van jezelf of het lachen om je fouten.

Zoek naar inspiratie. Soms heb je misschien een extra duwtje nodig om je hardlooproutine vol te houden. Gelukkig zijn er veel bronnen van inspiratie die je kunt raadplegen, zoals boeken, podcasts, blogs, video’s, documentaires en verhalen over hardlopen. Je kunt ook inspiratie halen uit je eigen vooruitgang, je rolmodellen, je hardloopvrienden of je dromen.

Wees flexibel. Hardlopen is geen exacte wetenschap, en je kunt niet altijd alles onder controle hebben. Er kunnen zich onverwachte situaties, obstakels of tegenslagen voordoen die je hardlooproutine kunnen verstoren of vertragen. In plaats van je daarover op te winden of op te geven, probeer je je aan te passen en je plan te wijzigen indien nodig. Wees niet te streng voor jezelf, en sta jezelf toe om fouten te maken en te leren.

Conclusie

Hardlopen is een fantastische activiteit die je veel voordelen kan opleveren, zowel fysiek als mentaal. Maar hardlopen is ook een uitdaging die discipline, doorzettingsvermogen en motivatie vereist. Als je een hardlooproutine wilt opbouwen, heb je een plan, een goede voorbereiding, een manier om je voortgang bij te houden en een bron van motivatie nodig.

In deze blog hebben we je een aantal tips gegeven om je te helpen met je hardlooproutine, van start tot finish. We hopen dat je deze tips nuttig en praktisch vindt, en dat je ze zult toepassen in je eigen hardloopavontuur. Als je dat doet, zul je binnenkort de resultaten zien en voelen, en zul je klaar zijn om deel te nemen aan de Hoogeveense Cascaderun, of welke andere hardloopuitdaging je ook kiest.

Bedankt voor het lezen van deze blog, en veel succes en plezier met hardlopen!