Compressiesokken en hardlopen: alles wat je moet weten

10 februari 2024 | Blog

Afbeelding: stoxenergy.com

Als je regelmatig hardloopt, heb je misschien wel eens compressiesokken gezien of gedragen. Maar wat zijn compressiesokken precies en wat zijn de voordelen ervan voor hardlopers? In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten over compressiesokken en hardlopen.

Wat zijn compressiesokken?

Compressiesokken zijn kousen die tot net onder je knie komen en een aflopende druk uitoefenen op je onderbenen. Dit betekent dat de druk het hoogst is bij je enkels en geleidelijk afneemt naar boven toe. Door deze druk wordt de bloedcirculatie in je benen gestimuleerd, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren gaan en er minder afvalstoffen ophopen. Compressiekousen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals nylon, polyester, katoen of wol. Ze zijn meestal elastisch en hebben een nauwsluitende pasvorm.

Wat zijn de voordelen van compressiekousen voor hardlopers?

Compressiekousen kunnen verschillende voordelen hebben voor hardlopers, zoals:

  • Verbeterde prestaties: Compressiekousen kunnen je helpen om sneller en langer te lopen, doordat ze je spieren meer zuurstof en energie geven. Ook kunnen ze je loopstijl verbeteren, doordat ze je kuiten en achillespezen ondersteunen en stabiliseren.
  • Sneller herstel: Compressiekousen kunnen je hersteltijd na een training of wedstrijd verkorten, doordat ze de afvoer van afvalstoffen en vocht bevorderen. Dit kan spierpijn, zwellingen en ontstekingen verminderen of voorkomen. Ook kunnen ze het risico op blessures, zoals shin splints, verkleinen.
  • Meer comfort: Compressiekousen kunnen je comfort tijdens het hardlopen verhogen, doordat ze je benen warm houden, schuren en blaren voorkomen en transpiratievocht afvoeren. Ook kunnen ze je beschermen tegen zon, wind en insecten.

Hoe kies je de juiste compressiekousen voor hardlopen?

Als je compressiekousen wilt dragen tijdens het hardlopen, is het belangrijk dat je de juiste maat, pasvorm, materiaal en druk kiest. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

  • Maat: Meet de omtrek van je enkel en je kuit op het breedste punt en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant. De kousen moeten goed aansluiten, maar niet te strak zitten of knellen. Als je tussen twee maten in zit, kies dan de kleinere maat voor meer compressie of de grotere maat voor meer comfort.
  • Pasvorm: Trek de kousen aan vanaf je tenen en rol ze geleidelijk over je voet en je been. Zorg dat er geen plooien of luchtbellen zijn en dat de kousen gelijkmatig verdeeld zijn over je onderbeen. De kousen moeten tot net onder je knie komen, maar niet eroverheen. Als de kousen te lang zijn, kun je ze een beetje omslaan, maar niet te veel, want dan verlies je compressie.
  • Materiaal: Kies een materiaal dat ademend, vochtregulerend, duurzaam en comfortabel is. Nylon en polyester zijn synthetische materialen die vaak gebruikt worden voor compressiekousen, omdat ze licht, sterk en elastisch zijn. Katoen en wol zijn natuurlijke materialen die ook voordelen hebben, zoals zachtheid, warmte en antibacteriële eigenschappen. Je kunt ook kiezen voor een mix van materialen, zoals nylon met katoen of wol, om de beste eigenschappen te combineren.
  • Druk: De druk van compressiekousen wordt meestal uitgedrukt in millimeter kwik (mmHg). Hoe hoger de druk, hoe meer compressie. Voor hardlopers wordt meestal een druk van 15 tot 25 mmHg aanbevolen, omdat dit voldoende is om de bloedcirculatie te verbeteren, zonder dat het te oncomfortabel wordt. Je kunt ook kiezen voor een druk die aangepast is aan je persoonlijke voorkeur, je trainingsintensiteit en je gezondheidstoestand.

Wanneer en hoe draag je compressiekousen voor hardlopen?

Je kunt compressiekousen dragen voor, tijdens en na het hardlopen, afhankelijk van je doel en je gevoel. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen:

  • Voor het hardlopen: Je kunt compressiekousen dragen voordat je gaat hardlopen, om je benen voor te bereiden op de inspanning. Dit kan vooral handig zijn als je ’s ochtends loopt, als je benen nog stijf zijn, of als je een wedstrijd hebt, om je zenuwen te kalmeren. Draag de kousen ongeveer een half uur tot een uur voordat je begint met lopen.
  • Tijdens het hardlopen: Je kunt compressiekousen dragen tijdens het hardlopen, om je prestaties te verbeteren en je comfort te verhogen. Dit kan vooral nuttig zijn als je lange afstanden loopt, als je op een heuvelachtig of ongelijk terrein loopt, of als je last hebt van kuitklachten of blessures. Draag de kousen gedurende de hele duur van je training of wedstrijd.
  • Na het hardlopen: Je kunt compressiekousen dragen na het hardlopen, om je herstel te versnellen en je spierpijn te verminderen. Dit kan vooral effectief zijn als je intensief of langdurig hebt gelopen, als je een zware of ongewone belasting hebt gehad, of als je een beginnende of ongetrainde loper bent. Draag de kousen minimaal een uur tot maximaal een dag na je training of wedstrijd.

Conclusie

Compressiekousen zijn kousen die een aflopende druk uitoefenen op je onderbenen, waardoor de bloedcirculatie in je benen wordt gestimuleerd. Compressiekousen kunnen verschillende voordelen hebben voor hardlopers, zoals verbeterde prestaties, sneller herstel en meer comfort. Om de juiste compressiekousen voor hardlopen te kiezen, moet je letten op de maat, pasvorm, materiaal en druk. Je kunt compressiekousen dragen voor, tijdens en na het hardlopen, afhankelijk van je doel en je gevoel.