Tijdswinst op de startlijn: Een vroegere start voor de 10 Mijl lopers

3 april 2024 | Blog

Dit jaar begint de 10 Engelse mijl van de Hoogeveense Cascaderun drie minuten eerder. Dit lijkt misschien een klein detail, maar deze aanpassing maakt een groot verschil voor de hardlopers. De keuze voor een vroegere start komt na zorgvuldige analyse en belooft een betere loopervaring voor iedereen.

De kracht van data

Martijn Bennink, een enthousiaste hardloper en hobbyist in data-analyse, ontdekte na de vijfde editie van het evenement dat de starttijden beter konden. Uit zijn onderzoek bleek dat een loper van de 10 mijl tijdens de race wel 400 keer iemand van de 5 mijl inhaalde. Dit zorgde voor veel onnodig inhalen, wat de race voor iedereen lastiger maakte.

Een slimme oplossing

Door te spelen met de starttijden in computersimulaties, vond Bennink een manier om het aantal inhaalacties flink te verminderen. “Drie minuten eerder starten lijkt niet veel, maar het betekent dat we het aantal keer dat mensen elkaar inhalen kunnen halveren naar 200,” legt Bennink uit. Dit zorgt voor minder oponthoud en een leukere race voor zowel de 5 als de 10 mijl lopers.

Ervaring van lopers

Met de aanpassing van de starttijd reageert de organisatie van de Cascaderun op nuttige feedback en de daadwerkelijke ervaringen van deelnemers. Deze goed doordachte wijziging, door de grondige analyses van Martijn Bennink, maakt een soepeler verloop van de race mogelijk voor zowel de 10 als de 5 Engelse mijl lopers.

Je vindt de starttijden van de verschillende startvakken op deze pagina.