Hardlopen combineren met een druk schema: tips voor Cascaderun-training

14 februari 2025 | Blog

Je kent het wel: opstaan, klaarmaken, naar werk, de hond uitlaten, thuis de was doen, koken, schoonmaken, zorgen voor de kinderen en – oh ja, je wilde nog hardlopen vandaag. Wanneer dan? Onze levens zijn tegenwoordig vol en druk, we willen en moeten van alles doen. Ergens in al die drukte moet je nog trainen voor de Cascaderun. Hoe ga je dat doen? Wij vertellen het je, zodat je niet langer achter de feiten aan loopt, maar een nieuw PR loopt tijdens de Cascaderun.

Plan je trainingen strategisch

Dit klinkt heel logisch, maar toch is het iets waar je misschien niet direct aan denkt. Trainen voor een hardloopwedstrijd zoals de Cascaderun bestaat meestal uit een intervaltraining, tempoloop en duurloop. Zorg dat je een vaste indeling maakt in je week. De tempoloop en intervaltraining plan je bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag in, omdat je dan wat minder tijd hebt. De duurlooptraining plan je in het weekend in, omdat je dan de ruimte hebt om iets langer te trainen. Zo kun je spelen met de tijd die je beschikbaar hebt en de trainingen die je moet doen voor een optimaal Cascaderun-trainingsplan.

Kort je trainingen in waar nodig

Trainen voor een wedstrijd is een kwestie van consistentie en frequentie. Je hoeft niet elke keer de volle ronde te lopen. Je kunt dus ook kijken of je een halve training kan doen of een iets kortere afstand. Ik hoor je al denken: Ja, leuk, maar ik moet toch trainen voor de 5/10 mijl van de Cascaderun? Zeker. Het is ook niet de bedoeling dat je elke training halveert, maar elke halve training is er toch één meer dan geen training. En vergeet niet: je loopt ook omdat je het leuk vindt en omdat het fijn is even je hoofd leeg te maken. En dat kan ook prima in een halve training!

Overwin ‘geen zin en geen tijd’

Oei, deze is lastig. Als je thuis komt, zul je ongetwijfeld moe zijn na alle ‘moetjes’. Het is dan lastig de puf op te brengen om te gaan hardlopen. Het is echter een kwestie van willen; hoe graag wil je trainen voor de Cascaderun? Als je het echt wil, kun je tijd vrijmaken. Plan je dag goed: de kans is groot dat je ergens op je dag wel 30-60 minuten over hebt. Zin zul je niet altijd hebben, maar discipline kun je jezelf aanleren. Zie het zo: je gunt het jezelf toch om lekker te bewegen, om buiten te zijn en even te ontspannen? Help jezelf door je hardloopplannen te delen met je partner, je vrienden of familie. Zij kunnen er zo rekening mee houden en je extra motiveren om het vol te blijven houden.

Verken creatieve trainingsopties

Het kan helpen om eens kritisch te kijken naar je dagplanning. Misschien moet je de hond uitlaten: dan kunnen jullie mooi allebei een stukje rennen. Heb je een lunchpauze van een uur? Daarin kun je een mooi rondje rennen, zeker als je thuis werkt. Plan dan niet de langste training in, maar gebruik je tijd nuttig. En wat dacht je van dat uurtje Instagram en TikTok scrollen op de bank? Ook die kun je goed vervangen voor een Cascaderun-training – en je voelt je erna nog goed ook. Misschien zijn je kinderen wel even naar voetbaltraining – in die tijd kun jij ook sporten. De was opvouwen kan daarna ook wel 😉 Probeer dus eens te schuiven in je planningen en kijk naar welke opties je hebt voor effectief tijdmanagement als hardloper.

Combineer hardlopen met je sociale leven

Ergens in alle drukte wil je natuurlijk ook je vrienden spreken, logisch! Wat dacht je van samen een rondje hardlopen als voorbereiding op de Cascaderun? Als je het helemaal leuk wil maken, kun je daarna nog even ergens een kopje koffie drinken. Heb je geen hardloopmaatje? Vraag dan of diegene mee zou willen op de fiets. Is dat geen optie? Je kunt ook naar je vrienden toe hardlopen. Spring je daar even onder de douche en dan kun je daarna relaxed bijkletsen! Zo kun je elkaar toch zien en heb jij er weer een extra training op zitten. Bonuspunten!

Gewoon een gewoonte

Door regelmatig te trainen op vaste momenten, wordt het een gewoonte voor je. Dat betekent dat het makkelijker wordt om in te plannen en vol te houden. Sterker nog, als je het regelmatig doet, wil je dat ook graag vol blijven houden. Je zal je daar dus ook actiever voor gaan inzetten. Je kunt met je Cascaderun-schema overigens best flexibel zijn: soms lukt het even niet op de dinsdag – nou, dan doe je het op de woensdag. Word je ziek? Pak dan je rust. Als je een training mist, loopt je progressie echt niet direct spaak. Pak dan gewoon je schema weer op zoals je het had gepland. Een schema is een mooie richtlijn, maar het werkt simpelweg niet altijd zo.

Zo zie je maar: er zijn best wat mogelijkheden om toch je trainingsmomenten te vinden, als je maar goed genoeg kijkt. Zie het niet als nog een ‘moet’ op een al hele lange lijst, maar als iets wat je wil doen, omdat je het fijn vindt en omdat het goed voor je is.

Klaar om je Cascaderun-training te starten? Schrijf je nu in en begin vandaag nog met trainen! En vergeet niet om onze pagina over het parcours te bekijken voor meer informatie over de route die je gaat lopen.

Nieuws

Gert-Jan Mannak overleden

Gert-Jan Mannak overleden

Ons bereikte het droevige bericht dat vrijdag 31 januari 2025 op 59 jarige leeftijd Gert-Jan Mannak is overleden. Gert-Jan maakte vanaf...