Goede doelen

De Hoogeveense Cascaderun steunt elk jaar twee goede doelen. Dat is altijd Unicef en jaarlijks wordt een regionaal goed doel gekozen. In 2017 was het goede doel de Stichting Upper Dolpo in Zuidwolde.

 

LOPENDE SAMENLEVING

 

Upper Dolpo is een afgelegen provincie in Nepal hoog in het Himalaya-gebergte. Hier kun je alleen maar lopen! Andere mogelijkheden van vervoer zijn er niet. De 15.000 mensen in deze streek zijn volledig op zichzelf aangewezen. Het leven op de hoogvlaktes (4500 meter hoogte) is hard. De winters zijn er streng (min 35 graden), kinderziektes zijn vaak dodelijk en een mislukte oogst betekent honger in de winter.

 

Huisarts Jan Nikkels uit Zuidwolde kwam in contact met de bevolking van Upper Dolpo en was diep onder de indruk van deze vriendelijke, diep religieuze mensen. Elke twee jaar organiseert hij er een medisch kamp. Er is inmiddels een vaccinatieprogramma opgezet voor de kinderen en er wordt aan family-planning gedaan. Om er te komen moet hij een voettocht van ondernemen van 20 dagen, en komt over passen op meer dan 5000 meter hoogte.

 

lopers-voor-lopers medischehulp

 

Een van de grote wensen van de bevolking is het bouwen van een eigen duurzaam verwarmde gemeenschapsruimte met sanitair. Hier kan dan het hele jaar rond medische hulp verleend worden. De bouwplannen zijn samen met de plaatselijke bevolking gemaakt en worden komend jaar ook door de lokale bevolking zelf uitgevoerd. Het verzamelen en vervoeren (per pakezel of yak) van de bouwmaterialen is net begonnen.

 

De Stichting Upper Dolpo Zuidwolde is blij dat de lopers van de Cascade-run een steentje bij willen dragen aan dit medisch centrum, zodat deze unieke cultuur van een “lopende samenleving” in stand kan blijven.

 

Alle ingezamelde gelden komen volledig ten goede van dit doel. De stichting werkt volledig op vrijwillige basis. Zelfs de reiskosten worden uit eigen zak betaald. De stichting Wilde Ganzen heeft het Upper Dolpo plan geadopteerd.

 

Klik hier voor meer informatie over dit bijzondere project

ezeltjes


Unicef Kinderloop

Unicef steunen we met de Unicef Kinderloop. Unicef is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, die zich inzet om alle kinderen in de wereld gelijke kansen te geven. Unicef is het Kinderfonds van de Verenigde Naties en is in 1946 opgericht om noodhulp te bieden aan kinderen in Europa die slachtoffer waren van de Tweede Wereldoorlog. De naam Unicef staat voor: United Nations Children’s Emergency Fund.

 

Anno 2016 is de hulp van Unicef wereldwijd nog steeds hard nodig. Nog nooit werden zoveel kinderen geconfronteerd met geweld, angst, honger en ziekte. Nog nooit moesten zoveel kinderen zien te overleven in noodsituaties. Het bijstaan van kinderen in noodsituaties is een kerntaak van Unicef.
 

cascaderun-unicef