Cascadelopers in actie voor ‘lopende samenleving’

Cascadelopers in actie voor ‘lopende samenleving’

De deelnemers aan de Cascaderun kunnen dit jaar de ‘lopende samenleving’ hoog in de Himalaya in Nepal steunen. De Zuidwoldiger huisarts Jan Nikkels heeft daar een project om mensen van medische zorg te voorzien.

Het project is de Nepalese provincie Upper Dolpo. Hier kun je alleen maar lopen! Andere mogelijkheden van vervoer zijn er niet. De 15.000 mensen in deze streek zijn volledig op zichzelf aangewezen. Het leven op de hoogvlaktes (4500 meter hoogte) is hard. De winters zijn er streng (min 35 graden), kinderziektes zijn vaak dodelijk en een mislukte oogst betekent honger in de winter.

Voettocht van 20 dagen
Huisarts Jan Nikkels uit Zuidwolde organiseert er elke twee jaar een medisch kamp. Er is inmiddels een vaccinatieprogramma opgezet voor de kinderen en er wordt aan family-planning gedaan. Om er te komen moet hij een voettocht van ondernemen van 20 dagen, en komt over passen op meer dan 5000 meter hoogte.

medischehulp

Vervoer met Yak
Een van de grote wensen van de bevolking is het bouwen van een eigen duurzaam verwarmde gemeenschapsruimte met sanitair. Hier kan dan het hele jaar rond medische hulp worden verleend. De bouwplannen zijn samen met de plaatselijke bevolking gemaakt en worden komend jaar ook door de lokale bevolking uitgevoerd. Het verzamelen en vervoeren (per pakezel of yak) van de bouwmaterialen is al begonnen.

Cascadelopers
De Stichting Upper Dolpo Zuidwolde is blij dat de lopers van de Cascade-run een steentje bij willen dragen aan dit medisch centrum, zodat deze unieke cultuur van een “lopende samenleving” in stand kan blijven.

Alle ingezamelde gelden komen volledig ten goede van dit doel. De stichting werkt volledig op vrijwillige basis. Zelfs de reiskosten worden uit eigen zak betaald. De stichting Wilde Ganzen heeft het Upper Dolpo plan geadopteerd.

lopers-voor-lopers