Hoe om te gaan met kou tijdens het hardlopen

9 december 2023 | Blog

De winter brengt een extra uitdaging met zich mee voor hardlopers, dat heb je de afgelopen weken misschien al wel gemerkt. Maar laat de kou je niet tegenhouden! Met de juiste voorbereiding en uitrusting kun je nog steeds genieten van je hardlooprondje, zelfs als de temperaturen dalen. Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen de kou te trotseren en veilig te blijven tijdens je winterse rondes.

Lees ook onze vorige blog: Tips voor het behouden van je motivatie tijdens de wintermaanden.

1. Kleding: laagjes zijn de sleutel

Kies voor het lopen in koude omstandigheden voor een gelaagde aanpak:

  • Begin met functionele onderkleding, zoals een thermoshirt;
  • Voeg daar een longsleeve aan toe om warmte vast te houden;
  • Eindig met een winddichte en waterbestendige buitenlaag als het waait en/of regent.

En vergeet niet om eventueel een muts en handschoenen toe te voegen om warmte vast te houden!

2. Verlichting en zichtbaarheid: blijf zichtbaar in de donkere winterdagen

Met kortere dagen en langere nachten is goede verlichting essentieel. Draag reflecterende kleding en accessoires en investeer in een goede koplamp of LED-licht om zichtbaar te blijven voor andere weggebruikers. Veiligheid staat voorop, vooral als je in de vroege ochtend of late avond rent.

3. Aanpassing van het tempo: luister naar je lichaam

Koude temperaturen kunnen je spieren stijver maken, dus geef je lichaam de tijd om op te warmen. Begin je run langzaam en verhoog geleidelijk het tempo. Luister naar je lichaam en pas het tempo aan op basis van hoe je je voelt. Het doel is niet om persoonlijke records te breken, maar om actief te blijven en je conditie te behouden.

4. Hydratatie: drink voldoende, zelfs als je geen dorst hebt

In de kou zweten mensen vaak minder, wat kan leiden tot het onderschatten van de behoefte aan hydratatie. Blijf voldoende drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Een goede hydratatie is cruciaal voor optimale prestatie en helpt bij het handhaven van de lichaamstemperatuur.

5. Warming-up en cooling-down: besteed extra aandacht

Neem de tijd voor een grondige warm-up! Dynamische rekoefeningen helpen je spieren op te warmen en verminderen het risico op blessures. Na je run is een cooling-down net zo belangrijk om spierstijfheid te voorkomen. Strech en neem de tijd om je hartslag geleidelijk te laten dalen.

Met deze tips kun je met vertrouwen de winterse kou tegemoet treden en blijven genieten van je hardlooprondjes. Laat de kou je niet binnen houden; kleed je goed aan, wees zichtbaar en blijf actief!